Over mij

Mijn naam is Jorg Leijten (1989, Den Bosch), afgestudeerd journalist en politicoloog. Als ik mijzelf zou moeten omschrijven zou ik zeggen: ambitieus, grondig en nieuwsgierig. Mijn grootste drijfveer is het hoe en waarom van een gebeurtenis of persoon boven water krijgen. Waarom handelde iemand op die manier? Wat dreef iemand tot een goede of slechte daad? Waarom hebben zich bepaalde ontwikkelingen voorgedaan?

Ik heb mijzelf gespecialiseerd in twee typen verhalen:
de onderzoeksverhalen en interviews.

Onderzoek en WOB

Voor onder meer NRC (Handelsblad en Next) en VOX schrijf ik al enige jaren achtergrond- en onderzoeksverhalen. Mijn specialisme ligt onder meer bij de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Een niet eens zo heel ingewikkelde wet waarvan toepassing nogal nauw komt en het hebben van een lange adem een vereiste is. Met een beroep op de Wob legde ik samen met collega’s onder meer bloot dat met de verkoop van Fox-IT aan een Britse concurrent de beveiliging van staatsgeheimen in gevaar kwam. Ook schrijf ik over het integriteitsniveau van het lokale bestuur in Nederland en uitbuiting op de arbeidsmarkt.

Interviews

Daarnaast maak ik graag portertterende interviews. Weet je nog dat ene interview dat je ooit las en waarbij je dacht: goh, dit wist ik nog helemaal niet over deze persoon! Dat interview dat je twee keer wil lezen omdat het jou zoveel plezier deed en met een glimlach of met verbazing achterliet? Dat verhaal wil ik maken. Ik ga op zoek naar menselijke drijfveren, successen en sterktes en zwaktes en schuw kritische vragen en confrontaties niet. Vaak zit de belangrijkste boodschap niet in wat iemand zegt maar hóé iemand iets zegt. Een goed geschreven portret is één van de mooiste disciplines binnen de journalistiek.

Amerikaanse politiek

Ten slotte heb ik een fascinatie voor de Verenigde Staten en volg de Amerikaanse politiek op de voet. Voor onder meer NRC Handelsblad deed ik in 2016 verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo schreef ik een stuk over John Kasich. Ook daarna ben ik de politiek in de VS blijven volgen, onder meer tijdens een reis door het land onder Donald Trump.

Gebieden waarover ik schrijf

Cultuur (voornamelijk pop- en rockmuziek en theater).
Lokale politiek en bestuurlijke integriteit.
Amerikaanse politiek.
Macro-economie en de arbeidsmarkt.